odznak StB

V polistopadové éře se v médiích mnohokrát probíraly všelijaké kauzy spolupracovníků StB. Stále nám ale chybí kompletní seznam příslušníků StB. Estébáci byly přece hlavními vykonavateli největšího zla již od padesátých let a aktivně působili i po celé období normalizace! Měli bychom konečně znát jejich jména. Nejen „vláčet tiskem“ jejich spolupracovníky – donašeče. Seznam spolupracovníků StB už dávno zveřejnil Petr Cibulka. Lidé se tak díky tomu mohli podívat do archivů (pokud na to měli sílu), kdo že je to udával. To ale nestačí. Udavače úkolovali estébáci (viz aktuální kauza Olšanské hřibovy). A s mini spolupracovali prokurátoři, někteří soudci a dokonce i lékaři.

Příslušníci StB nejenže páchali (společně se sovětskou KGB) v padesátých a šedesátých letech neuvěřitelná zvěrstva, ale kolaborovali (a zajišťovali cizí okupační moc v Československu) a dopustili během svojí činnosti i mnoha zločinů proti československým občanům i tehdejším zákonům.

Seznam příslušníků StB začaly po revoluci vydávat Studenstké listy (Pavel Źáček), ale trvalo to krátce a tak bylo otištěno jen pár desítek jmen s fotografií. Uplynuly více než tři desetiletí a česká veřejnost stále neví, kdo byl členem StB, v jaké hodnosti a kde působil. Veřejnost by ale jména příslušníků StB znát měla. Bylo by totiž zajímavé vědět, kdo a kde v StB působil, a jestli nefiguruje v nějaké podezřelé kauze i po revoluci. Estébáci nikam neodešli, jsou tu stále s námi a dělají si svůj „byznys“.

Stejně jako byl publikován seznam soudců, bývalých členů KŠC v justici, potřebujeme zveřejnit i seznamy komunistických prokurátorů (viz kauza soudce Fremra), kteří odsuzovali emigranty. Ostatně na Slovensku už takový seznam publikovali.

Kromě seznamu estébáků by bylo potřeba zveřejnit i seznam členů Lidových milicí (ozbrojená složka komunistické strany). Nomenklaturní pracovníky KSČ bychom také měli znát (včetně funkce a místa jejich působení).

Takže pro začátek by Ministerstvo vnitra mělo zveřejnit seznam příslušníků StB, že? A v tom seznamu by nám mohlo laskavě označit i případné spolupracovníky KGB (pokud je to známo). Teď je to zase aktuální.

————————

napsáno u příležitosti 55. výročí invaze pěti armád Varšavské smlouvy do Československa

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika